Arkeoloji Bölümü’nün yaptığı araştırmalar Türkiye ve dünya gündeminde…

İzmir Demokrasi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Şahin’in Patara antik kentinde bulunan bir kılıç üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda kılıcın bir “Viking kılıcı” olduğu saptandı.

 

Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Şahin basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Stil özelliklerinden yola çıkılarak MS 9/10. yy. arasına tarihlendirilen kılıcın, bu süreçle ilgili tarihsel ve arkeolojik verilerin oldukça az olması nedeniyle Patara’ya nasıl geldiği sorusu net bir şekilde yanıtlamamaktadır. Bununla birlikte, yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler birkaç olasılığın ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Kılıç, söz konusu yüzyıllar içinde Konstantinopolis’i kuşatmış Vareglere ait olabileceği gibi; Abbasilerin ele geçirdiği Girit’i geri alan imparatorluk ordusunda paralı asker olarak görev yapan bir Vareg (Viking) askerine de ait olabilir.İstatistiki veriler ise üzerinde ahşap bir kına ait kalıntıların bulunduğu bu kılıcın Patara’da ölen bir Vareng’in mezarına bırakılmış olabileceği ihtimalini ön plana çıkarmaktadır. Kılıcın, bir askeri sefer sırasında kente uğramış birlikler içinde yer alan ve burada hayatını kaybeden bir Vareng askerine mi yoksa Patara’ya yerleşmiş bir Vareng’e mi ait olduğu ve buna benzer birçok soru şimdilik cevapsız kalmaktadır” dedi

 

Araştırmanın sonuçlarının yer aldığı makale Aktüel Arkeoloji / Aktuel Archaeology dergisinin yurt içi ve yurt dışı baskılarında yayımlanmasının ardından; Hürriyet, Sabah, Milliyet gibi gazetelerde; birçok yerli ve yabancı haber sitesinde ve sosyal medya hesaplarında yer buldu.