Rektörümüz Tunçsiper, Dünya Tütünsüz Günü Paneline Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Yeşilay İzmir Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği Dünya Tütünsüz Günü Paneli’ne katıldı.

 

Çevrimiçi olarak düzenlenen panelde Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper açılış konuşmasını yaptı. Rektörümüz konuşmasında konu hakkında İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin çalışmalarını şu şekilde dile getirdi; “Dünya Sağlık Örgütü tarafından, tütün ürünü kullanımının zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla 31 Mayıs ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bugünü ilan ederken, aynı zamanda taraf ülkelere yönelik tütün kontrolü çağrısında da bulunmuştur. Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Tütün dumanında 70’den fazla, kanser yapıcı etkiye sahip kimyasal madde mevcuttur. Tütün bağımlılığı, kronik akciğer hastalığı yanı sıra kalp ve hastalıklarının gelişiminde de büyük rol oynamaktadır. Tütün, yüksek ölüm oranlarına sahip akciğer kanserinin en önemli nedeni olma özelliğini korumakta olup, her yıl 1.6 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

 

101 yıllık geçmişiyle, ülkemizin köklü ve güçlü kurumu Yeşilay, bilimsel kanıta dayalı bağımlılık önleme çalışmaları, projeleri, kongreleri, Yeşilay danışma merkezleri ve farkındalık çalışmaları ile ‘Tam Dumansız Türkiye’ için tütünle mücadeleyi başarıyla yürütmektedir. Dünya Tütünsüz Günü Panelimizde Yeşilay İzmir Şubesi Başkanı Sayın Ümit Ülkü ve Psikolojik Danışman Ali Çokluk, tütün bağımlılığı konusunda Yeşilay’ın yaptığı çalışmaların yanı sıra tütün bağımlılığı ile mücadele konusunda da bilgilendirmelerde bulunacaklar. Katılımları için kendilerine teşekkür ediyorum. İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde eğitim gören sevgili öğrencilerimizin, Genç Yeşilay gönüllüleri olarak yaptıkları çalışmaları gönülden destekliyor ve onlarla gurur duyuyorum.

 

Toplumu bilinçlendirmek, toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, İzmir Demokrasi Üniversitesi olarak, gerekli eğitimleri vermek ve tütün bağımlılığını önleyici önlemleri almak konusunda çok duyarlı ve kararlı olduğumuzu bir kez daha belirterek, tüm gençlerimize ve katılımcılarımıza tütünden uzak, sağlıklı günler diliyorum.” 

 

Panelin devamında ise Yeşilay İzmir İl Başkanı Ümit Ülkü Dünya Tütünsüz Günü ile katılımcılara bilgiler verdi.